Mistä on kyse?

Ilotulitustaiteen Suomen Mestauruuskisat on Ilotulitteiden ammattilaisille tarkoitettu Pyromusikaalikilpailu, jossa joukkueet kisaavat taiteellisimman musiikin säestyksellä toteutetun teoksen tuottamisesta.

Kisoilla pyritään kannustamaan ilotulitustaidetta ja ilotulitusta taidemuotona. Pyro ja Ilotulitustaiteen edistämisyhdistys ry (PITE) hoitaa tuomarionnin, kisojen julkisuusasiat, luvat ja yleiset järjestelyt. PITEn ja joukkueiden välille tehdään yksinkertainen sopimus. Palkintojenjako tapahtuu kisan jälkeen, jos järjestelyt sen sallivat selitykset annetaan.

Kisat pidetään Hyvinkään Vauhtipuistossa
Lauantaina 10.9.2022 klo 19.00 – 22.30

Säävarauksen takia varapäivä on 17.9.2022.
Katso kartta kisa-alueesta

Ilmoittautuminen kilpailijaksi

Ilmoittautuminen kilpailijoille aukeaa 2.5.2022.
Ilmoittaudu ennen 2.8.2022.

Facebook-ryhmästämme voit seurata tilanteen kehittymistä.

Jos tarvitset lisätietoja ota yhteyttä:
PITE ry
PJ Uffe Cederqvist
050 62 143
uffe.cederqvist@gmail.com

Seuraa Ilotitustaiteen SM-kilpailua

Ensimmäiset ilotulittamisen Suomen mestaruuskisat pidettiin 1998 ja kisat ammuttiin samalla formaatilla vuoteen 2014. Vuonna 2021 PITE ry kokeili menestyksellisesti uutta formaattia ja Suomen Mestariksi leivottiin Pyroten niminen joukkue samannimisestä yrityksestä.

Uusi formaatti tarkoittaa kahta asiaa:  Tulitteiden koko on rajoitettu 50 mm halkaisijaan, ja paremmuuden arviointi seuraa ennalta sovittuja julkisia kriteerejä joissa painopiste on taiteellisessa vaikutelmassa (pdf).

Uusi formaatti poistaa meluhaittoja

Tulitteiden koon rajoittaminen ei tarkoita että näytös näyttäisi katsojalle pienempänä. Päivastoin, esityksen pohjalinja on samanpituinen kuin Helsingissä pidetyissä kisoissa. Mutta katseluetäisyys on 300-400m sijasta 70-80m, eli katsojan kannalta näytös on edelleen yhtä komea. Uusi formaatti kuitenkin vähentää meluhaittoja, ajan hengen mukaisesti. Joka teoksen pituus on rajattu 5:een minuutin ja sille on asetettu ns ”virtuaali hintakatto”, eli tulitteiden määrällä ei voita, vaan taidokkaalla esityksen suunnittelulla.

Taiteellinen vaikutelma on avaintekijä

Taiteellistutta voidaan tarkastella käyttämällä useita tekijöitä, kuten kauneutta ja estetiikkaa, esityksen tahdistusta valittuun musiikkiin, toimiiko kaikki niin kuin on tarkoitettu ja oliko kokonaisuus näyttävä, syntyikö katsojissa “wow”- efekti. Tärkein on kuitenkin taiteellisen kaaren kantavuus.

Taiteellisella kaarella tarkoitetaan tapaa miten esityksen tunnelataus muuttuu tai kehittyy esityksen läpi. Esitys vai alkaa rauhallisena ja loppua hyvin kiihkeänä; kaari oli silloin nouseva  läpi esityksen. Muoto voi olla mikä tahansa, mutta sen pitää olla johdonmukainen ja musiikin ja tulitteiden valinnan tulee olla “samaa puuta”.

Jos edellinen tuntui vaikealta niin käänteinen asia on helppo ymmärtää: esitys jossa paukutellaan samaa asiaa läpi koko näytöksen samalla musiikilla on auttamatta tasapaksu – taiteellinen kaari onkin suora viiva. Sillä tavalla tuskin voittaa, esitys on tylsä.

Miten kisan voittaa?

Kisan voittaa joukkue, joka on luonut kauneimman ilotulitteiden ja musiikin muodostaman teoksen, joka puhuttelee katsojaa ja on pätevästi toteutettu. Musiikkiin tahdistus, musiikin (tai sen sanojen) ja tulitteiden yhteensopivuus, taiteellisuus ja teknisen suorituksen taso ovat avaintekijöitä. Oikeus teokseen kuuluu luonnollisesti sen tekijälle.

Tämän vuoden kisassa pannaan erityinen paino teoksen taiteellisen kaaren kantavuuteen.

Katso esimerkit ilotulituksista

Vuoden 2021 Suomen mestariksi leivottiin joukkue nimeltä Pyroten samannimistestä firmasta. Esitys voitti sekä tuomarien äänet että oli yleisöäänestyksen suosikki.

Helsingissä on melusyistä vaikeata ampua tulituksia kesällä ja keskellä asuinalueita. Tässä esimerkki kaupallisesta hää-ilotulituksesta Talin Golfkerhossa joka täyttäisi kilpailukriteerit. Se täyttää myös PITE ry:n määritelmän ns hiljaisesta ilotulituksesta. Jokaisen häätulituksen tarkoitus on saada nuoren aviomiehen ojentamaan nuorelle vaimolleen nenäliinan. Tälläkin kerralla temppu onnistui.

Kisa-alue

Kisa-alue on Hyvinkään Vauhtipuisto. Sisääntulo kahdesta suunnasta, katso oheinen karttakuva (klikkaa isommaksi!).
P = Pysäköinti. Y = Yleisöalue

Lippu tarvitaan, että pääsee alueelle.
Tilaa pääsyliput tästä.

Yleisöalueet avataan klo 19.00

Ilmoittaudu mukaan
täyttämällä lomake!

Pyro ja Ilotulitustaiteen Edistämisyhteisö PITE ry
Samfundet för Pyro- och Fyrverkerikonstens Befrämjande rf