Kansallinen laadunvarmistus käyttöön

  • Uffe 

Yhdistyksen jäsenyritykset, jotka tuovat kuluttajatuotteita Suomeen, sopivat vuoden 2018/19 vuosikokouksessa että yhdistyksen laatima suositus vapaaehtoisesta laadunvarmistuksesta otetaan käyttöön.

Kysymys on nimenomaan laadun “varmistamisesta”. Tuotteiden valmistuslaatu määritellään CE- merkintään liittyvien proisessien kautta, eli käytännössä tuotteet valmistetaan CEN standardien mukaisilla vaatimuksilla, laatutason toteutumista valvóo maahantuojan nimeä “Ilmoitettu taho”, ja laastu vielä todennataan eräkohtaisliia koeammunnoilla, joihin maahantuojan edustaja yleensä osallistuu. Tämä siis kaikki tapahtuu valmistajan luona.

“Ilmoitettu taho” tarkoittaa virallista riippumatonta laadunvalvotatahoa, joka pitää olla nimitettynä ja valtuutettuna jotta tuote voitaisiin ylensäkään varustaa CE-merkinnällä. Tämä keskeinen osa EU:n komission määräämä tuotteiden laadunvalvontakäytäntöä.

Päätös maahantuojein vapaaehtoisesta laadunvarmistusköytännöstä tarkoittaa sitä että maahantuojat tekevät lisätarkastuksia ja koeammuntaa myös Suomessa, merikujetusten jälkeen.  Tuotteet saattavat olla vahingoittua kuljetuksessa, mutta lisäksi on olennaista tarkistaa että tuotteiden merkinnät ja ohjeet ovat oikein.  Ulkomaiselle valmistajalle suomenkielinen käyttöhje tai merkintä on “tayttä hepreraa” , 

Laadunvarmistuskäytäntöä sovelletaan kaudesta 2018 eteenpäin.