Mikä on Ilotulitustaide?

Ilotulitusnäytös on ammattilaisten kokoama esitys jossa saa käyttää ammattitulitteita. Näitä löytyy miljoonia erilaisia, niitä valmistetaan lähes kaikilla mantereilla joskin Kiina on suurin valmistusmaa. Ammattitulitteen suunnittelu, eli värien ja toimintojen sommittelu, on taiteilijan työtä. Niitä sitten valmistetaan sarjatuotannossa kymmeniä tuhansia, ja myydään ammattilaisille ympäri maailman käytettäväksi näytöksissä. Joskin “pommit” ovat sinänsä kaunista katseltavaa taivaalla, niin mitään “taidetta” ei “pommien” katseluun sisälly.

Ilotulittamisen taide syntyy ammattituotteiden käytön sommittelusta, erityisesti musiikin kanssa. Erilaisia tuotteita on siis miljoonia, ja valitsemalla halutut tulitteet niiden värin, korkeuden, efektin laadun ja efektin keston mukaan ja sijoittamalla ne toimimaan valitun musiikin tahtiin, niin tehdään ilotulitusnäytöksen sävellystyötä.

Nykyään tämä sävellystyö tehdään tietokoneella ja ammunta tapahtuu sähköisesti. Tärkein työvaihe on kuitenkin itse näytöksen sävellystyö, joka parhaillaan on taiteen tuottamista, tekemistä. Mitä Wikipedia taiteen määritelmästä sanoo.

“Taide” koostuu erilaisten elementtien tarkoituksellisen järjestelyn tuloksista ja prosesseista, joilla pyritään vaikuttamaan (katsojan) tunteisiin tai ajatteluun subjektiivisella tasolla.

PITE ry haluaa vaikuttaa ilotulitteiden käyttämisen kulttuuriin. Vaikuttaminen ei rajoitu ainoastaan ammattinäytöksiin, vaan tavallinen kuluttajakin voi tehdä ilotulitehankinnoissaan ja ammunnassaan tietoisa valintoja, ja pyrkiä tarjoamaan perheelleen kauniin kokemuksen valinnan ja sommittelun kautta. Räiskyttely ei lainkaan ole mieleemme.

Ilotulitustaiteen SM kisojen perimmäinen tarkoitus on kehittää ilotululitustaiteen tasoa ja kulttuuria Suomessa. Me jatketaan Ilotulitustaiteen SM kisoissa siitä mihin v 2014 SM kisoissa jäätiin, mutta käyttäen ekologisempaa formaattia.

Uffe Cederqvist / PITE ry PJ